Te-ai întrebat vreodată ce paste făinoase poți consuma ca să nu iei în greutate?

Cu siguranță cu toții ne dorim să putem degusta felurile de mâncare care ne plac fără să ne îngrășam. Multe persoane iubesc pastele făinoase însă s-a creat o imagine greșită despre acestea. Este important de știut că pastele nu îngrașă, cât timp alegi pe care să le consumi.

Să începem cu începutul

Ce sunt pastele?

Denumirea de paste o poate avea orice produs făcut din făină, pentru a fi fiert. Ravioli de exemplu fac parte din categoria fresh pasta deoarece se fierb imediat după preparare, în schimb din categoria Dry pastă fac parte macaroanele deoarece acestea mai intai se usucă iar mai apoi se fierb.

În Moldova se fabrică adevăratele paste?

Din cauza climei care nu este favorabilă pentru cultivare, nu se pot cultiva soiuri tari de grâu. Dacă pe ambalajul pastelor este specificat că sunt fabricate în Moldova trebuie să știți că acelea nu fac parte din gama produselor dietetice ci a celor care îngrașă.

Te-ai întrebat vreodată cum deosebești soiurile tari de grâu de cele obișnuite?

Ei bine, făina din soiurile tari nu este bogată în  amidon și gluten dar este bogată în proteine față de  cea din soiurile de grâu moale.

 Majoritatea oamenilor preferă să consume produsele din  soiurile de grâu tare deoarece le consideră mai bune la gust și au și un avantaj mare datorită faptului că nu se rasfierb.

V-ați întrebat vreodată de ce este atât de indicat ca pastele  din soiuri tari de grâu să fie incluse în alimentația noastră?

Primul avantaj al acestor paste este acela că sunt bogate în fibre și ajută la o mai bună funcționare a tractului digestiv.

Al doilea avantaj foarte important este acela că pastele sunt bogate în vitamina E, care reprezintă vitamina frumuseții, ajutând la prevenirea ridurilor și a altor semne pe care le aduce vârsta a doua. Conține și vitamina B care menține sănătatea pielii și a părului.

Un al treilea aspect important este acela că pastele conțin triptofan. Te întrebi la ce ajută acesta ?

Triptofanul ajută la îmbunătățirea dispoziției, normalizează somnul și ajută la secreția serotoninei.

 O scurtă recapitulare a avantajelor pe care le veți avea odată cu începerea consumului de paste făinoase,  este că veți îmbunătăți următoarele:

 - rezistență organismului la stres

 - elimina migrenele

 - ajută la întărirea oaselor

Este un produs care poate fi consumat cu lejeritate și de către cei care au probleme cu diabetul.

De câte ori în decursul unei săptămâni pot consuma paste făinoase fără a mă îngrășa.

Dacă alegi să consumi paste din soiuri tari de grâu, fii sigură că nu te vei îngrășa, vei slăbi.

Cum este acest lucru posibil?

Datorită carbohidraților care îți oferă senzația de sățietate.

Te întrebi de ce pastele făinoase îți  provoacă foame?

Pastele făinoase dau senzația de foame din cauza insulinei  din sânge.

Macaroanele, spre exemplu nu au un conținut bogat în grăsimi. Caloriile pe care le dețin sunt aproximativ 270-360 kcal la 100 de grame și odată cu fierberea, caloriile se reduc drastic.

Totuși în ciuda lucrurilor spuse despre pastele făinoase, trebuie să știți și că nu sunt atât de rele.

Pastele făinoase nu sunt rele atât timp cât sunt fabricate din soiuri tari de grâu. Pastele făinoase conțin mai mult amidon decât putem găsi în hrișcă dar și mai puțin decât găsim în cartof.

În funcție de necesitățile organismului tău poți alege să le servești mai des sau mai rar. Important este să le servești în prima parte a zilei sau până seară devreme.

Nu știi cum să alegi pastele făinoase?

Uite câteva aspecte de care să ții cont când mergi la cumpărături.

Din punctul meu de vedere pastele de calitate nu trebuie să fie învelite într-un ambalaj prin care să nu poți vedea aspectul produsului. Măcar o mică parte a ambalajului să fie transparentă și astfel poți merge mai departe cu verificările.

Dacă poți vedea produsul prin ambalaj următorul pas este să verifici aspectul acestuia.

Pastele care sunt de calitate sunt și semitransparente, de o culoare galben-chihlimbar și fără să aibă pete albe sau alte fisuri. Verifică și să nu fie rupte deja din ambalaj.

Un aspect foarte important ce trebuie neapărat să-l identifici pe ambalaj este acela că pastele trebuie să facă parte din categoria A și să fie fabricate din soiuri tari de grâu.

Proteinele sunt și ele importante. Așadar caută să  fie prezente pe eticheta cantitatea acestora. În mod normal, pentru o porție de paste medie,  conținutul  de proteine ar trebui să fie între 7 și 9 grame, pe când la cele care nu au o calitate bune nu depășește mai mult de 6 grame. Încearcă să găsești pastele care au un conținut cât mai mare de proteine și astfel vei fi sigură că sunt de calitate.

Care sunt ingredientele pe care ar trebui să le găsești pe ambalaj?

Singurele ingrediente ar trebui să fie făina și apa.

Există un anume tip de paste făinoase care este cunoscut pentru modul bun de preparare?

În Italia și în Turcia este permisă fabricarea pastelor doar din soiuri tari de grâu. Acolo nu vei găsi alte tipuri de paste decât cele din soiuri tari. Dacă găsești paste care sunt făcute în aceste 2 țări nu ezita să cumperi, astfel știi sigur că sunt paste sănătoase care nu îți afectează în nici un fel organismul.

Așadar, pastele nu sunt nesănătoase dacă stii pe care să le alegi și cum să le prepari.

Trebuie să avem mare grijă la alimentația noastră deoarece alimentele nepotrivite ne influențează in rău sănătatea iar dacă învățăm să le identificăm în magazine pe cele sănătoase, vom reuși cu timpul să avem o alimentație potrivită și un corp sănătos.

Aruncă-ți un ochi peste pagina noastră în care sunt prezente tipurile de paste și prepară-le într-un mod cât mai sănătos, de mai multe ori pe săptămâna dacă dorești. Așa cum am discutat și mai sus, dacă pastele pe care le folosiți sunt sănătoase le puteți găti de mai multe ori în decursul unei săptămâni fără să luați în greutate și fără să afectați sănătatea.

Urmariti-ne pe Facebook