Ce este menopauza?
Menopauza reprezintă o etapă biologică prin care toate persoanele de sex feminin trec. Menopauza poate fi descrisă ca fiind încetarea funcției ovarelor, așadar organismul nu mai produce hormoni sexuali. Foliculii ovarieni care se află în corpul femeii într-un număr fix la naștere, se pierd pe parcursul perioadelor de ovulație și pe parcursul anilor. Menopauza este prezentă în momentul în care acești foliculi ovarieni nu mai există în corpul femeii, iar o femeie a intrat cert la menopauză după un an în care menstruația nu a mai apărut.
La ce vârstă apare menopauza?
Menopauza în corpul celor mai multe femei se instalează între vârstele de 40 și 55 de ani iar vârsta de 51 de ani este considerată o vârstă medie în care menopauza apare.
Este important de știut că dacă menopauza se instalează mai devreme de 40 de ani sau mai târziu de 55 trebuiesc făcute investigații în acest sens pentru a se descoperi problema.
În cazul menopauzei înainte de 40 de ani care se mai numește și menopauza timpurie sau precoce, este nevoie de tratament. În cazul în care menopauza nu apare până la vârsta de 55 de ani, există de asemenea riscuri mari și trebuiesc făcute investigații medicale.
Menopauza are cele trei perioade distincte:
Prima etapă este premenopauza
Această etapă durează între 4 și 6 ani și are ca și scop o perioadă de tranziție în care scade fertilitatea organismului și numărul hormonilor sexuali scade iar menstruația devine în acest punct neregulată.
A doua etapă este postmenopauza
Postmenopauza este perioada ce poate dura între 2 și 6 ani în care activitatea ovarelor dispare.
Menopauza în cele mai multe cazuri apare în mod natural, însă există situații în care apare în mod artificial prin intermediul unei operații.
Care sunt factorii care favorizează menstruația
Menopauza poate apărea în viața femeilor la vârste diferite iar acest lucru este influențat de următorii 3 factori importanți:
Factorii genetici
În cazul femeilor care au avut situații în familie de menopauză precoce, se poate transmite foarte ușor acest lucru din generație în generație. Studiile demonstrează că menopauza precoce se poate transmite prin genele familiei în procent de 4-30%
Stilul de viață
În cazul femeilor care au o viață foarte agitată, stresantă, somnul nu este suficient pot intra mult mai repede la menopauză
Bolile cronice
Există anumite boli cronice care pot provoca menopauza precoce.
Din cauza dereglărilor hormonale care apar odată cu menopauza, se produc schimbări majore în corpul unei femei. Aceste schimbări se pot manifesta cu o intensitate diferită și pot afecta chiar și starea psihică.
Care sunt simptomele care apar odată cu menopauza?
Primul simptom care în general apare ține de modificarea menstrelor. Menstruația devine neregulată iar fluxul menstrual este posibil să varieze, așadar poate trece de la abundent la foarte scăzut.
Bufeurile
Bufeurile pot fi descrise ca fiind valuri de căldură, ridicări de temperatură bruște ale organismului, de mai multe ori pe parcursul unei zile. Bufeurile pot fi urmate de transpirații la nivelul pieptului și gâtului.
Transpirațiile pe parcursul nopții
Foarte multe femei întâlnesc acest simptom înainte de a intra la menopauză, este foarte comun și în acelasi timp și foarte neplăcut
Tulburările în timpul somnului
Dacă somnul este neliniștit, te trezești des și brusc în timpul nopții este posibil să urmeze instalarea menopauzei.
Uscăciunea vaginală
Perioada în care corpul femeii intră la menopauză vine cu câteva modificări hormonale, precum uscăciunea vaginală. Acest simptom poate duce la disconfort în timpul actului sexual și chiar pierderi de urină involuntare.
Palpitațiile
Multe femei la menopauză au bătăi neregulate ale inimii, denumite palpitații.
Schimbările de dispoziție
Stările de depresie, atacurile de panică, stările anxioase, crizele de plâns, scăderea stimei de sine, nervozitate, irascibilitate și poate chiar instalarea depresiei pot fi prezente în perioada menopauzei. Acestea fac parte din schimbările hormonale ale organismului.
Durerile de cap
La menopauză sunt prezente stările de confuzie, migrenele, durerile mai ușoare de cap și amețelile. Aceste stări sunt neplăcute însă fac parte din simptomele menopauzei.
Modificări ale pielii
Odată cu menopauza apar și modificări ale părului și ale unghiilor, în unele cazuri apare și căderea părului, pierderea strălucirii, cât și fragilitatea unghiilor.
Când știi sigur că ai intrat la menopauză?
Pentru a știi cu siguranță că ai intrat la menopauză va fi nevoie să faci câteva teste de urină și de sânge și în acest fel se va descoperi și activitatea ta hormonală.
Cum pot trata efectele menopauzei
Odată cu menopauza apar și dezechilibrele hormonale, lucru care este perfect normal însă sunt și efectele neplăcute de care am discutat mai sus pe care majoritatea femeilor încearcă să le înlăture folosind anumite tratamente.
Un astfel de tratament este terapia de substituție hormonală. Metoda aceasta constă în administrarea cu hormoni sexuali artificiali și are efecte extraordinare. În acest fel efectele neplăcute ale menopauzei vor fi diminuate drastic, ceea ce este un lucru foarte bun. Odată cu această procedură vor fi diminuate și bufeurile și transpirațiile din timpul nopții.
Woman Phyto
Un alt tratament pentru menopauză este cel cu pastilele woman Phyto
Aceste capsule sunt rezultatul combinației de calciu și vitamina D și asigură un sprijin optim al organismului în perioada menopauzei. Aceste capsule conțin și extract de trifoi roșu iar vitamina C, ce se regăsește și ea în compoziție contribuie la un metabolism energetic optim.Vitamina D contribuie la menținerea normală a oaselor, mușchilor și dinților.
Care sunt ingredientele capsulelor Woman Phyto?
Carbonat de calciu, învelișul capsulei (hidroxipropilmetil celuloză), extract de trifoi roșu (16 %), agent de separare (săruri de magneziu ale acizilor grași), Vitamina D3, colorant (dioxid de titan)
Cum se administrează capsulele?
Capsulele se administrează câte 3 pe zi.
Este foarte important să nu depășiți cantitatea zilnică recomandată. Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o nutriție variată și echilibrată, combinată cu un stil de viață sănătos. A nu se lăsa la îndemâna sau vederea copiilor mici. După folosire, a se închide bine recipientul. A se păstra la loc uscat.
Capsulele Woman Phyto sunt foarte utile pentru femeile aflate la menopauză și le găsiți și la noi pe site.