Diferențele dintre răceală și gripă

În acest articol vom povesti despre diferențele dintre răceală și gripă deoarece acestea există chiar dacă nu sunt atât de des discutate. Ca să ne putem păzii  de răceală sau de gripă atât pe noi cât și pe copiii noștri mai ales în perioada rece este important să cunoaștem și cauzele apariției acestora așadar în acest articol veți găsi informații despre cele două și remedii care să ajute la întărirea imunității.

 

De foarte multe ori acești doi termeni , gripa și răceala, sunt confundați iar ce trebuie să cunoaștem în primul rând este că ambele reprezintă infecții virale ce vin la pachet și cu anumite simptome specifice. Cel mai comun simptom este tusea iar odată ce observați o tuse care persistă  este important să luați cât mai repede măsuri deoarece gripa reprezintă mai mult decât o răceală severă iar pentru anumite categorii de persoane cum ar fi femeile însărcinate, adulții de peste 65 de ani, copii sub 5 ani, poate să devină foarte complicată. Această categorie mai cuprinde și persoanele cu boli cronice precum astm, boli de inimă, boli renale și diabet, persoane obeze, dar și personal sanitar.

 

Atât răceală cât și gripa reprezintă 2 dintre cele mai des întâlnite infecții, sunt de asemenea și foarte ușor transmisibile fiind suficient doar ca o persoană ce are una dintre aceste 2 infecții să tușească să vorbească, sau să strănute înspre o altă persoană și este suficient pentru a transmite gripa sau răceala. În cazul copiilor răceala și gripa se transmite și mai ușor decât la adulți deoarece copiii, mai ales cei mici nu știu să se ferească sau să recunoască un alt copil răcit și tocmai din această  cauză trebuie să fim foarte atenți la imunitatea copiilor noștri.

 

Multe persoane consideră că în lunile mai friguroase suntem mai predispuși la răceală și gripă. Este această afirmație adevărată?

Temperaturile scăzute ne îndeamnă să petrecem mai mult timp în interior iar astfel suntem în contact mai strâns cu oameni. Pe lângă acest lucru , imunitatea poate să devină mai vulnerabilă în timpul lunilor friguroase.

 

Care sunt cauzele apariției gripei sau răcelii?

 

Gripa apare din cauza celor 3 virusuri gripale, fiecare dintre ele având câte 3 tulpini. Aceste 3 virusuri ne transmit o forma foarte ușoară de gripa iar în acest fel nu se cauzează epidemii. Mulți oameni au ales să se protejeze prin intermediul vaccinului antigripal.

 

În cazul răcelii, este diferit deoarece aceasta poate să fie cauzată de aproximativ 200 de virusuri.

În cazul gripei organele afectate sunt nasul, gâtul și plămânii pe când răceală afectează doar nasul și gâtul.

 

Care sunt principalele cauze ale gripei?

O cauza importanta a gripei poate fi vârstă deoarece sunt mai predispuși copii sub 12 ani și adulții de peste 65 să aibă gripa.

 

Condițiile de muncă reprezintă un factor important deoarece persoanele instituționalizate și cadrele medicale sunt mult mai expuse și iau contact cu mulți oameni zi de zi.

 

Imunitatea joacă un rol foarte important când vine vorba despre răceală și gripa așadar mereu trebuie să fiți atenți la alimentele pe care le consumați și să suplimentați cu vitamine mai ales în perioadele reci ale anului.

Persoanele care suferă de boli cronice au o probabilitate mult mai mare să răcească sau să facă gripa, iar câteva exemple de boli cronice pot fi astm, diabet, afecțiuni cardiace, neurologice, insuficienta de organe

 

 

Răceală

Răceală are și ea câțiva factori de risc, îi voi detalia pe fiecare în parte

 

Un factor foarte important este vârstă deoarece copiii ce au vârsta mai mică de 6 ani sunt mai predispuși unei răceli

Perioada din an reprezintă un factor de risc din cauza faptului că iarna petrecem foarte mult timp în interior iar astfel răceala poate apărea mult mai repede.

Cu toții cunoaștem faptul că țigările nu sunt benefice pentru organism însă acestea afectează imunitatea

În perioadele reci trebuie să fim atenți cu cine luăm contact deoarece răceala se poate transmite foarte ușor de la o persoană la alta.

 

Cum se transmite  gripa și răceală  

Gripa se transmite foarte ușor pe calea aerului, prin tuse dar și prin strănut și cel mai des prin intermediul suprafețelor contaminate.

Răceala se transmite pe calea aerului, la fel ca și gripa prin tuse și strănut, și prin suprafețele contaminate

Modurile de transmitere sunt identice la ambele.

 

Este foarte bine să cunoaștem simptomele oricărei boli așadar vom povesti puțin și despre simptomele acestora.

 

Gripa se manifestă prin:

 

Febră bruscă  între 38 și 40 grade Celsius

Dureri musculare

Transpirație abundentă

Frisoane

Oboseală

Tuse seacă

Simptomele gripei apar după aproximativ trei zile de la infectare și dispar, în general, într-o săptămână, deși senzația de oboseală poate dura mai mult timp.

 

Răceala:

 

Secreții nazale abundente

Nas înfundat

Durere de gât

Strănut

Tuse

Uneori, dacă ești răcit poți manifesta și o ușoară febră, dureri de urechi, oboseală și dureri de cap. Simptomele se dezvoltă în primele doua zile și se ameliorează, treptat, după câteva zile. Anumite răceli pot dura până la trei săptămâni.

Asemănări dintre răceală și gripă

Ambele sunt infecții virale respiratorii și împart anumite simptome (de exemplu tuse), însă sunt cauzate de virusuri diferite.

 

Acum că am clarificat tot ce ține de gripă și de răceală este important să știm și cum să ajutăm organismul să le combată. În perioadele reci ale anului noi vă recomandăm Colostrum Lichid pentru consumul direct, acesta fiind un produs premium pe bază de colastră ce conține 100% colastră.

Ce este colastra?

 

Colastra este primul lapte al vacii și este deosebit de valoroasă pentru vițel. Se formează doar imediat după naștere și oferă nou-născutului protecția imunitara de care are nevoie.

 

 

 

 

 

Urmariti-ne pe Facebook