Starea noastră de spirit, energia zilnică și productivitatea sunt influențate și de alimentația pe care o avem, în acest articol vei afla care sunt alimentele care iți fac bine și cum să ai grijă de flora ta intestinală.
Ce este flora intestinală?
Flora intestinală sau microbiota intestinală reprezintă totalitatea microorganismelor, ce trăiesc în intestinul gros al vertebratelor. Aceasta se află într-o relație simbiotică cu organismul gazdă, fiind atât de importantă încât, de cele mai multe ori, aceste organisme n-ar putea trăi fără ajutorul florei intestinale.
Organismul nostru are diferite bacterii iar cele mai multe dintre acestea se află în intestinul gros și în cel subțire. Dacă ai puțină grijă la alimentație cu siguranță îți vei menține organismul în siguranță. O dietă bogată în dulciuri și săracă în fibre, consumul de băuturi carbogazoase, prăjeli și mâncarea de tip fast-food influențează în mod direct sănătatea ta.
Cunoști alimentele care îți mențin sănătatea organismului?
Dacă deja le cunoști ți le vei aminti prin intermediul acestui articol iar dacă nu le cunoști vei avea această ocazie până la final.
Putem împărți alimentele în 2 categorii prebiotice și probiotice
Prebioticele reprezintă alimentele care crează condițiile perfecte pentru ca bacteriile bune să se poată dezvolta, în această categorie putem include Sparanghelul, cerealele integrale, fasolea, prazul, usturoiul și ceapa.
Probioticele sunt acele bacterii care sunt favorabile florei intestinale, în această categorie intră iaurtul, kefirul, borșul sau zeama de varză murată și produsele de soia fermentate.
Cu toții cunoaștem faptul că ar trebui să avem grijă de flora noastră intestinală și este la fel de important să cunoaștem motivele pentru care este bine să facem acest lucru.
De ce este important să avem grijă de flora intestinală?
Rolurile microflorei intestinale sunt multiple, complexe, iar cercetătorii încă studiază și descoperă lucruri uluitoare. Printre altele, microbiomul este implicat în:
Prevenția bolilor autoimune
Dacă flora ta intestinală este sănătoasă cu siguranță poate face față unor astfel de boli iar motivul pentru care se întâmplă acest lucru este în strânsă legătură cu imunitatea organismului tău. Cu cât organismul este mai sănătos cu atât va putea să facă față virusurilor care pot apărea.
Absorbție
în jur de 90% din nutrienții din organismul tău sunt absorbiți în sânge la nivelul intestinului subțire, așadar dacă flora ta intestinală este sănătoasă și absorbția substanțelor nutritive va avea loc într-un mod foarte bun și echilibrat
Producția neurotransmitatorilor
Starea noastră de spirit este influențată de microbiota , există bacterii care determină starea noastră de tristețe sau de fericire
Absorbția și producerea de vitamine
Flora ta intestinala contribuie la asimilarea organismului de vitamina k
Bacteriile care fac parte din categoria celor bune lupta împotriva cancerului, așadar bacteriile bune din intestin te pot ajuta să ții bolile grave la distanță.
În organismul nostru există foarte multe celule umane și celule bacteriene iar persoanele care suferă de anumite boli cum ar fi diabetul sau boli gastro-intestinale au din această cauză mai puține bacterii în intestin.
Câteva afecțiuni pot fi prevenite din timp, pot fi ameliorate pe parcurs sau pot fi și tratate prin intermediul modificării microbiotei. Aceste afecțiuni pot fi sindromul colonului iritabil, diabet, artrită reumatoidă, obezitatea, cariile dentare și astmul.
Simptome care să te facă să înțelegi că ai probleme cu flora intestinală
Echilibrul florei intestinale poate fi influențat destul de grav de factori ce țin de stilul de viață de zi cu zi.
Printre aceștia se numără alimentația dezechilibrată, consumul de alimente care conțin aditivi și conservanți, administrarea frecventă de medicamente (antibiotice, dar și antiacide, reglatoare ale tranzitului intestinal, imunosupresive) pe cale orală sau rectală, stresul, precum și unele boli (cancer, constipație cronica etc.).
Dezechilibrarea florei microbiene este foarte ușor de observat la nivel digestiv, prin apariția diareei, care variază în intensitate și ca durată în funcție de distrugerile produse în rândul bacteriilor „bune” care populează intestinul. Candidozele sunt o altă manifestare evidentă a faptului că scutul de bacterii din interiorul tractului digestiv este afectat. Apoi, efectele scăderii imunității se extind la alte niveluri: contractăm tot felul de infecții virale respiratorii, la nivelul pielii, urinare sau genitale, care se manifestă cu atât mai sever cu cât flora a fost mai afectată.
Fiecare persoană are un alt profil microbian, așadar acesta este unic iar în unele cazuri flora intestinală poate reprezenta o semnătură biologică foarte asemănătoare cu cea a profilului ADN.
Acum că știți că este foarte important să aveți grijă la alimentele pe care le consumați pentru a avea o floră intestinală bună, noi vă recomandăm Formula de Pro 12 care cu siguranță vă va ajuta enorm organismul în acest sens.
Capsulele Pro 12 oferă sprijin pentru o stare generală de bine iar acestea conțin 1 milliard de bacterii într-o singură capsulă, din 12 tulpini diferite de bacterii.
Fibrele asigură înmulțirea naturală a bacteriilor.
Micro-încapsulare patentată, care protejează mai eficient conținutul decât mai multe alte produse, astfel încât bacteriile ajung în stare perfectă în intestin.
Aceste pastile au și un conținut ridicat de bacterii intestinale valoroase tocmai din această cauză este și foarte important să optăm pentru astfel de pastile deoarece echilibrul florei intestinale, așa cum am zis și mai sus, ne influențează în mod direct și starea de sănătate.