Totul despre constipatie.

În acest articol vom povesti despre cauzele constipatiei, simptomele, factorii de risc, tratament și prevenirea acesteia.

 

Ce este constipatia?

 

Constipația este reprezentată de neplăcuta  situație în care o persoană elimină scaunul foarte rar, cu dificultate sau cu durere ceea ce nu este normal.

Din ce cauza apare constipatia?

Constipatia apare în momentul în care materiile fecale stau in colon, iar mai apoi devin tari și uscate iar acest lucru cauzează constipatia.

Alimentatia pe care o am poate influența acest lucru?

Constipatia are mai multă legătură cu varsta, deoarece odata cu inaintarea in varsta scaunul va începe sa varieze de la 3 ori pe zi pana la 3 ori pe saptamana. Odată cu varsta eliminarile intestinale încep sa fie mai rare.

Constipatia apare mai des la femei sau la barbati?

Constipatia afectează mai mult femeile decât bărbații, iar acestea o pot avea mai des în perioada sarcinii sau odata cu înaintarea în varsta. Nu este exclus să apară și în cazul femeilor tinere.

În cazul în care va confruntați cu aceasta problema este recomandat sa schimbați stilul de viata dar și alimentatia iar ulterior sa consultați un medic dacă problema persistă.

 

Care sunt simptomele care apar odată cu constipatia?

Eliminarea scaunelor este dificilă și mai puțin frecventă

Scaune tari, uscate, anormal de mari sau mici

Senzația de balonare sau de greață

Pierderea poftei de mâncare

Pierdere în greutate

Dureri sau crampe

Balonare

Sânge în scaun

Abdomen tare și umflat

Tensiune intestinală

Senzație de evacuare incompletă

Durere la defecare

Senzaţie de blocaj la nivelul rectului

Cauzele constipatiei

Alimentație săracă în fibre

Consum limitat de lichide

Utilizarea pe termen lung a laxativelor

Stresul

Ignorarea nevoii de a merge la toaletă

Modificarea programului zilnic, deplasările pot duce la apariția constipației

Oboseala

Efect secundar în urma administrării unor medicamente (sedativele, unele antidepresive, antihipertensive)

Depresia și anxietatea

 

Cum se manifesta constipatia în cazul copiilor și a bebelusilor?

Constipatia reprezinta o problema comuna pentru copiii mici iar în cazul multor copii, constipatia apare fără ca aceștia sa aibă probleme mai grave care sa cauzeze constipatia.

 Odată ce suntem constipati pot apărea și dureri însoțitoare cum ar fi durerea abdominala, care cu siguranță îi va aduce multe neplăceri atat copilului cat si intregii familii.

Cate scaune sunt normale pe perioada unei zile?

Tranzitul intestinal normal este reprezentat de 1 pana la 3 scaune pe zi iar În cazul constipatiei, scaunele vor fi mai puțin de 3 pe saptamana.

Ce anume cauzează cel mai des constipatia?

Constipatia de cele mai multe ori este cauzată de stres și de oboseala dar poate sa

apară și din cauza profilului genetic al părinților.

În cazul bebelusilor,  constipatia poate să apară și prin intermediul hranirii la san, din aceasta situatie nu excludem bebelusii care beau lapte praf deoarece și ei pot avea constipatie.

În hranirea bebelusilor formula utilizată are cel mai important rol, ea poate provoca apariția cat și dezvoltatea constipatiei sugarului.

Constipatia poate apărea destul de des pe perioada sarcinii.

Situația este diferită în funcție de fiecare femeie deoarece constipatia poate apărea înainte de sarcina iar pentru alte femei constipatia poate apărea prima data în cursul sarcinii. Cele mai des cazuri sunt acelea în care constipatia apare în prima luna iar mai apoi în ultimele 3 luni de sarcina.

Care sunt cauzele constipatiei pe perioada sarcinii?

Cauzele pot fi multe însă cele mai comune sunt:

Creșterea nivelului de progesteron în sânge, încetinește motilitatea gastrică

Dezvoltarea fătului poate pune presiune pe intestinul gros

Probleme cu tiroida

Lipsa exercițiilor fizice

Dietă săracă în fibre

Hidratare insuficientă

Constipatia în cazul varstnicilor:

Constipatia reprezintă o tulburare gastrointestinala care ajunge sa fie cronică în cazul pacienților mai în varsta. Din momentul în care corpul imbatraneste, la nivelul sistemului digestiv se produc anumite modificări acestea apar chiar și la nivelul colonului.

O cauza care poate provoca constipatia cronica este reprezentată de efectele adverse care apar odată cu administrarea anumitor medicamente.

Dacă cunoaștem cauzele aparitiei constipatiei, care pot fi: repaus prelungit la pat, administrarea de medicamente, traumatisme, nu mai este necesară efectuarea unor investigații paraclinice și se recomandă administrarea tratamentului simptomatic.

In cazul in care o persoana in varsta se confrunta cu constipatia, trebuie sa se asigure că dieta pe care o are este bogată în fibre pentru a putea asigura un scaun adecvat.

Dacă cumva ați observat ca în urma administrării unui medicament, a aparut constipatia este necesar sa intrerupeti administrarea acestuia într-un timp cat mai scurt.

Cum pot sa previn constipatia?

Constipatia trebuie luată în serios în momentul în care apare deoarece poate provoca complicații mai grave cum ar fi impactare rectală, hemoroizi, leziuni rectale, fisuri anale, prolaps, obstrucție intestinală parțială sau totală, perforarea colonului, infecții, sepsis, aritmii cardiace sau sincopă, afectarea absorbției medicamentelor administrate oral.

Cum putem sa combatem constipatia?

Cresteti cantitatea zilnica de fibre printr-un consum mai mare de fructe, legume, verdețuri, semințe, cereale integrale

Consumati fructe bogate în pectină, precum merele, căpşunile sau perele pentru a creşte volumul scaunului şi a uşura eliminarea acestuia

Consumati alimente naturale cu efect laxativ

Reduceti consumul de alimente bogate în grăsimi animale, de mâncăruri grase sau prăjite în ulei.

Consumati lactate fermentate care conţin probiotice, cu efecte benefice dovedite împotriva constipaţiei

Limitati consumul de zahăr

Hidratati-va corespunzător

Reduceti consumul de băuturi cofeinizate, alcoolice şi cu conţinut mare de zahăr

Stil de viață activ

Evitati stresul

Yoga, tehnici de respirație

Este important să nu amânați nevoia de a merge la toaletă și acordați suficient timp acestui obicei

Mediul fizic pentru defecare trebuie luat în considerare. Poziționarea ambelor picioare pe o suprafață mai înaltă maximizează funcția musculară abdominală pentru a ajuta la defecare

Masajul manual efectuat deasupra abdomenului

Noi va recomandam pentru combaterea constipatiei produsul Biocom Digest Complex. Acesta ajută la eliminarea ușoară a scaunului după mesele grele si digestia mai ușoară a produselor lactate , tratamentul erupțiilor cutanate și a problemelor legate de evacuarea scaunului ( diaree / constipație )

 

Urmariti-ne pe Facebook