10 sfaturi pentru combaterea stresului
Ce este stresul?
Stresul afectează sistemul imunitar și în mod automat corpul nostru este mult mai predispus la viruși sau boli. Mai ales în această perioadă, în lunile reci, trebuie să ne menținem imunitatea cât mai puternică deoarece este perioada răcelilor. Așadar stresul nu ne afectează doar la nivel emoțional ci ne afectează și sănătatea.
S-au făcut studii în acest sens și cele obținute de Ohio State University din SUA sugerează că persoanele stresate își vindecă rănile la nivelul corpului mult mai greu și sunt și mult mai predispuse infecțiilor.
Daca știi că ai o perioadă mai aglomerată în viața ta și nu iți dorești să apelezi la pastile pentru a putea avea un somn liniștit și pentru a nu mai fi agitat pe parcursul zilei încearcă cele 10 metode de mai jos împotriva stresului.
1. Somnul
Ai grijă să te odihnești corespunzător, organismul are nevoie de somn. Adoptă un program de somn de 8 ore pe noapte și astfel vei putea să faci față activităților din timpul zilei fară să resimți oboseala.
2. Socializează
Vorbeste despre problemele pe care le întâmpini cu rudele și prietenii iar tu la rândul tău ascultă-le sfaturile și problemele lor.
Sunt studii care atestă că o persoană care este înconjurată de prieteni, rude sau de alti oameni care nu sunt neapărat din familie, este mai puțin predispusă să se îmbolnăvească și nivelul de stres este mult mai mic. Socializarea este foarte importanta pentru fiecare dintre noi, ne dorim să știm că suntem ascultați și apreciați. Încearcă să intrii în grupuri de oameni care au aceleași pasiuni ca tine, poate chiar care lucrează în domenii asemănătoare cu tine și astfel veți avea subiecte comune de discuție. Schimbul de idei și discuțiile cu prietenii te ajută să reduci nivelul stresului din organism.
3. Exercițiile fizice
Sportul te ajută să ai un stil de viață sănătos, mai ales daca îl practici în mod regulat după un program bine stabilit. Pe lângă stilul de viață sănătos pe care sportul te ajută să îl creezi, iți tine imunutatea ridicată și vei avea și mai multă energie față de momentul în care te-ai apucat să faci exercițiile. Exercițiile fizice sunt un factor foarte important care te ajută să combați stresul.
4. Iți place locul de munca pe care îl ai?
Daca nu ești mulțumit de locul tău de munca și zilnic te trezești fară motivație, obosit și consideri că este un chin actualul job, schimbă-l fară să stai pe gânduri. Făcând zilnic ceva ce nu iți place, nu vei ajunge la nici un rezultat bun. În acest fel nu poți excela la ceea ce faci și nici viata ta personală nu va fi prea bună dacă în fiecare zi după muncă te întorci acasă stresat și epuizat.
Dacă te regăsești în cuvintele de mai sus, caută o altă sursă de venit.
5. Spune nu
Trebuie să știi când să spui nu. Dacă nu iți dorești să faci un anumit lucru, nu-l mai face. Tu ești cea mai importantă persoană din viața ta și este foarte dificil ca toată viața ta să fie un compromis în favoarea altor persoane. Trebuie să te faci înțeles față de prieteni, față de familie și să le explici de ce nu iți dorești să faci un anumit lucru. O viață dedicată altora este o mare cauză a stresului cronic.
6. Gândește optimist
Învață să cauți părțile bune ale oamenilor și să nu te înconjori de oameni negativiști, acest lucru nu iți va aduce nici un beneficiu. Privește partea plina a paharului întotdeauna și gândește pozitiv indiferent de situație.
7. Stabilește limitele
Fiecare dintre noi am avut de-a face măcar o dată cu o persoană care nu se comportă corespunzător, care nu ține cont de alte persoane din jur și care se gândește doar la binele ei. Aceste persoane trebuiesc evitate și tu trebuie să găsești o metodă prin care un astfel de comportament să nu iți afecteze starea psihică și moralul. Liniștea sufletească este foarte importantă, înconjoară-te cu oameni de calitate.
8. Ai o rutină sănătoasă?
O rutină sănătoasă întotdeauna va înlătura stresul. Integrează într-o astfel de rutină și sportul, plimarile prin parc, o baie relaxantă, o seara liniștită la film, o ieșire cu prietenii, învață ceva nou pentru tine. Toate aceste lucruri sunt mai ușor de menținut daca iți formezi o rutină sănătoasă în care să le integrezi.
9. Fă-ți timp pentru tine.
Ai grijă de corpul și de sufletul tău făcând ce-ți face placere măcar o data pe săptămână. Fiecare om își cunoaște plăcerile și este bine să ai grijă de tine prin lucrurile care știi că iți plac. O carte bună, o vacanță, o plimbare cu bicicleta.
10. Menține-ți zâmbetul pe buze
Un lucru pe care poate nu îl știai este că râsul determină expansiunea pereților interiori ai vaselor de sânge și creste fluxul de sânge cu 25%. Acest lucru poate avea efectul unei plimbări în parc sau unei diete cu medicamente pentru scăderea colesterolului. Experții recomandă să răzi câte 15 minute în fiecare zi. Chiar dacă nu ai avut o zi prea bună, privește părțile bune și incearaca să te bucuri cât mai mult de ele.